Direktlänk till inlägg 9 juli 2007

Bábs martyrdöd den 9 juli 1850

Av Kamal - 9 juli 2007 13:11

Profeten Báb (Porten) led martyrdöden 30 år gammal vid lunchtid den 9 juli 1850. Det var en stekhet dag och tusentals åskådare hade samlats, för att håna Báb eller kanske för att få bevittna ett mirakel. Dessförinnan hade en skenrättegång genomförts. Likheterna med korsfästelsen av Jesus Kristus är slående

Bábs tillkännagivande i hemstaden Shiráz år 1844 att Han var den Utlovade och Hans budskap om andlig och moralisk förnyelse lockade tiotusentals anhängare i Persien på kort tid. Av rädsla för Bábs växande inflytande slöt de andliga och politiska ledarna upp för att motsätta sig och förfölja Báb och Hans anhängare.

Mer än 20 000 av Hans anhängare dödades i flera vågor av brutal förföljelse, där även vanligt folk hetsades att delta. Trots att Han inte begått något brott arresterades Báb. Efter att ha förflyttats mellan olika fängelser hamnade Han slutligen i fängelset i Tabriz i nordvästra Persien. Efter en farsartad rättegång och efter att ha fått löpa gatlopp fram till avrättningsplatsen blev Han offentligt arkebuserad en exekutionspatrull vid middagstid den 9 juli 1850.

"DÖDA BÁB SÅ FÅR VI TYST PÅ BABIERNA!"

Domen var bestämd långt i förväg. Flera veckor tidigare hade Persiens premiärminister beordrat att: "Så snart Báb förflyttats till Tabriz, ställ Honom och vem som än är med Honom framfor avrättningsplutonen". Genom att tysta Babi-rörelsens ledare skulle också babierna tystats för gott.

Så snart den militäre befälhavaren i Tabriz mottagit ordern satte han igång att verkställa den. Báb, och den sekreterare Han hade med sig i fängelset, togs till kasernen I Tabriz. Fångarna var nära kasernen när en ung troende vid namn Anís kom springande fram till Báb. Han slängde sig ner vid Bábs fötter bad Honom att inte bli lämnad ensam. Folk förstod I inte detta. Vad sade denne yngling? Nu skulle ju också han bli dödad.

Nästa dag fördes Báb till prästerna I Tabriz för en skenrättegång. Den ene efter den andre dömde Honom och undertecknade dödsdomen.

Västerländska betraktare har skrivit om denna rättegång: "Hela undersökningen helt och hållet var ett gyckelspel, domen var ett i förväg fattat beslut. Inget allvarligt menat försök gjordes att förstå innebörden i och beviset för Bábs anspråk och lärosatser, och rättegången förlöpte från början till slut som ett organiserat utslag av översitteri, ironi och hån."

HÅNADES SOM JESUS AV FOLKMASSAN

Sedan fördes den slagne Báb tillbaka till kaserngården .Tusentals åskådare hade samlats denna stekheta dag för att bevittna avrättningen, och de stod nu längs vägen till kaserngården och hånade Báb: "Om du är en profet som Muhammed, varför räddar du inte dig själv?" När Hans steg blev ostadiga, hjälpte vakterna iväg Honom genom att häftigt rycka i repet eller genom att ge honom en välriktad spark. Då och då bröt någon ur folkhopen sig snabbt igenom vakternas formation och slog den unge mannen med knytnäven eller med en käpp. Tillfredsställda rop uppmuntrade angriparna. Då en sten eller något skräp som slungats av mobben träffade den unge fången i ansiktet, brast både vakterna och folksamlingen ut i skratt.

"Rädda dig själv, o du store hjälte!" ropade en av förföljarna spefulltt. "Bryt sönder dina bojor! Utför ett underverk för oss!" Så spottade han hånfullt på den tysta figuren.

Den unge mannen fördes in på kaserngården och leddes strax därefter fram till sin avrättningsplats. Den unge Anís fördes också fram. Det var vid middagstid på torget I en solhet stad. Den brännande sommarsolen blänkte i de höjda muskötpiporna.


ETT MIRAKEL BEVITTNAT AV MÅNGA

Tusentals människor bevittnade hur Báb och Anis hängdes upp med rep från muren. Anis vilade sitt huvud mot sin Mästares hjärta. Tre rader med beväpnade män, 750 soldater, avfyrade sina gevär. När röken skingrades stod Anis där oskadad mot muren. Báb fanns inte där. Honom fann man några minuter senare i cellen, där Han avslutade ett samtal med sin sekreterare.

Detta är det enda mirakel som bevittnats i modern tid, förutom av de boende i området av representanter för utländska beskickningar och forskningsresande från väst som hade kontakt med europeisk och amerikansk press.

När befälhavaren, som liksom sina soldater var från Armenien (den nation i världen som först kristnades) såg Báb vid liv lämnade han sitt skamliga åtagande. Denna händelse var alltför lik Jesus avrättning. Befälhavaren svor på att aldrig mer försöka skada Báb eller Hans anhängare.

Ett nytt regemente hämtades dit. Återigen låg Anis huvud mot Bábs bröst. Många I människomassan på torget hörde Bábs sista ord: "Om ni hade trott på Mig hade var och en av er följt denne ynglings exempel, vars ställning är överlägsen er, och villigt gett sitt liv i Mitt namn. Den dag kommer, när ni kommer att erkänna Mig, men då är Jag inte längre hos er."

BÁBS MARTYRDÖD EN VÄRLDSNYHET

En dödens tystnad fyllde staden då skotten avlossats. Himlen blev plötsligt mörk och solen kändes kall. Sjuhundrafemtio kulor nådde sitt mål. Det hjärta som fört vänlighet och kärlek till världen hade för alltid stannat.

Dessa händelser rapporterades i tidningar över hela världen, diskuterades i diplomatisk korrespondens emellan regeringar, med lärda och historiker, och med trons medlemmar.

Persiens premiärminister blev lugnad av nyheterna om Bábs död. Nu kunde han fasta I lugn och ro. Han trodde att han tillintetgjort Bábs nya Tro. Men minnena av Báb, vandrande omkring på Shiráz gator, skulle aldrig blekna bort.

Anís önskan hade blivit uppfylld. Hans kropp och hans blod hade förenats med Bábs. Soldaterna hade slängt kropparna I ett dike utanför staden. De troende bar gråtande bort kvarlevorna. Dessa placerades I trälådor och gömdes där fienden aldrig skulle hitta dem. Gömstället för Bábs och Anís kvarlevor ändrades många gånger. Varje gång fann Guds fiender platserna, men ändå lyckades de som nu tillhörde Baha'i-tron beskydda kropparna i 60 år. Slutligen gav Baha'i-trons grundaren Bahá'u'lláhs son 'Abdu'l-Bahá order om att föra lådan till Haifa, där Baha'i-tron fått sitt centrum sedan Bahá'u'lláh fängslats i Akká en mil söderut.

GUDS BERG KARMEL BESKYDDAR KVARLEVORNA

'Abdu'l-Bahá lät med stor möda transportera kvarlevorna och en marmorsarkofag till det valv som ställts i ordning for den på berget Karmel. Detta skedde på kvällen I skenet av en enda lampa. Han lade med sina egna händer, i närvaro av troende från Österlandet och Västerlandet och under både högtidliga och rörande omständigheter, ned träskrinet som innehöll stoftet av Báb och Anís. Därefter grät ‘Abdu’l-Bahá en lång stund.

Över detta valv på Karmelberget byggdes senare ett strålande minnesmärke. Det är omgivet av frodiga cypresser och rosenbuskar. Dess gyllene kupol skiner som solen, dag och natt. Tusentals pilgrimer från hela världen kommer för att stå framför det. I ett rum fullt av ljus och blommor, under den gyllene kupolen, ber de för världens folk. Detta är Bábs grav i det Heliga Landet. De ståtliga gröna träden på berget påminner om Bábs gröna turban. Rosorna är röda som det blod Han offrade för att vattna kärlekens och enhetens träd.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kamal - 15 april 2013 13:06

The Principles of The Bahai Faith     The oneness of mankind – Mänsklighetens grundläggande enhet     Universal peace upheld by a world government – Internationell fred gnm en världsregering     Independent investigation of truth &n...

Av Kamal - 17 november 2012 17:51

Osjälviskhet och öppenhet leder till kunskap och förståelse och samförstånd Om vår bägare är full av själviskhet, finns där ingen plats för livets vatten. Det förhållandet att vi tror oss själva ha rätt och alla andra fel, är det största av alla hi...

Av Kamal - 28 maj 2009 08:02

För oss som gillar science fiction som inte är matiné är det glädjande att Kanal 5 äntligen visar fjärde säsongen av Battlestar Galactica. Avslutningen på tredje säsongen var minst sagt mystisk, med många frågor som tittarna måste få svar på Tyvärr g...

Av Kamal - 17 maj 2009 00:36

Laddade ner Neros pröva-på-i-30-dagar-version (trial version), och fann att installationsfilen innehöll  aggressiva virus. Man kan tycka att en så etablerad aktör som Nero – som sålt DVD- och CD-brännarprogram i många år – borde rensa det...

Av Kamal - 2 maj 2009 14:19

Var och en måste fritt och utan påverkan få söka efter sanningen.    Detta är en av bahá'í-trons hörnpelare. Den gäller visserligen i alla sammanhang, men inom bahá'í-rörelsen har friheten att ta reda på sanningen främst handlat om en process...

Presentation

Omröstning

När tror du att Jorden kommer att vara ett enda land och mänskligheten dess invånare?
 Aldrig
 Före år 2050
 Före år 2100
 Före år 2200
 Före år 2300
 Före år 2500
 Före år 3000
 Efter år 3000
 Vet inte

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOK


Ovido - Quiz & Flashcards